HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Kasım 2019 Salı - 10:43

Başkan Soyer açıkladı: Gediz Deltası’nın UNESCO yolculuğu resmen başladı! 

Gediz Deltası’nın korunması için yol haritasının belirlendiği çalıştaya katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Alanın UNESCO dünya mirası olması gerektiğini savunduğumuz için bu süreci İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak sahiplendik, hazırlıklarımızı yaparak dün Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderdik. Bundan sonra deltanın geçici listeye alınması ve ardından miras alanı olması için tüm çalışmaları kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi. 

Başkan Soyer açıkladı: Gediz Deltası’nın UNESCO yolculuğu resmen başladı! 

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Doğa Derneği’nin organize ettiği UNESCO Dünya Mirası Yolunda Gediz Çalıştayı gerçekleşti. 31 Mart yerel seçimleri öncesinde, adaylık kampanyasında ‘Flamingoların da başkanı olacağım’ diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde yapılan toplantıya katıldı. 

Çalıştayda sivil toplum örgütlerini temsilcileri, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ve vatandaşlar da yer aldı. 

SOYER AÇIKLADI: HAZIRLIKLARIMIZI YAPTIK, DÜN BAKANLIĞA GÖNDERDİK!
Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer programda yaptığı konuşmada alanın dünya mirası olarak ilan edilmesi için yapılan girişimi açıkladı. Başkan Soyer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dosyanın gönderildiğini aktardı. Soyer, “ Burnumuzun dibinde olağanüstü bir mucize varlığını sürdürüyor. Bir belediye başkanının asli görevinin korumak olduğunu düşünüyorum. Hele bu kadar hızlı tahrip ettiğimiz doğada ve kentlerde görev yapan belediye başkanlarının asli görevi korumak olmalı. En büyük görev bu büyük mucizeyi bizden sonra gelen nesillere devretmeliyiz. Gediz Deltası ülkemizdeki 305 doğa alanı ve 14 RAMSAR alanından biri çok özel bir sulak alan. 298 kuş türüyle ülkemizde kuş çeşitliliğinin en çok olduğu yerlerden birisi. İzmir ve belediyemiz açısından çok önem verdiğimiz bir alan. Şehir ve sulak alanın iç içe geçtiği dünyada örneği çok az olan bir alan. Karşıyaka’dan 15 dakika içinde flamingo görebileceğiniz bir alana gidiyorsunuz. Gediz Deltası’nın üzerine titrememiz gereken bir alan olduğunun farkındayız. Uluslararası koruma statülerine sahip olsa da şehre bu kadar yakın olmanın sıkıntılarını yaşıyor. Uzun yıllardır gereksiz bir bataklık görünen bu alanlar canlıların yaşam alanı. Alanın UNESCO dünya mirası olması gerektiğini savunduğumuz için bu süreci İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak sahiplendik, hazırlıklarımızı yaparak dün Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderdik. Bundan sonra deltanın geçici listeye alınması ve ardından miras alanı olması için tüm çalışmaları kararlılıkla sürdüreceğiz. Doğa alanlarının korunması sadece devlet kurumları tarafından değil vatandaşlar tarafından da yapılmalı, hepimiz bu ekosistemi korumakla görevliyiz. Bu çalışmanın tüm kurum ve kuruluşları bir araya getirdiğini görmekten mutluluk duyuyoruz. Hiç şüphe yok ki ortak akıl ve çabayla güzel işleri birlikte yapacağız” açıklamasını yaptı. 

DÜNYA FLAMİNGO NÜFUSUNUN YÜZDE 10’U GEDİZ DELTASI’NDA!
Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Itri Levent Erkol, “Gediz Deltası dünyadaki flamingo nüfusunun yüzde 10’una ev sahipliği yapıyor. Etrafındaki sulak alanlar uzun bacaklı ve pek çok canlıya ev sahipliği yapıyor. Burada Gediz Deltası’nı geleceğe nasıl taşıyacağız, onu konuşacağız. Ülkemizde UNESCO Dünya Mirası Alanı ilan edilmiş değil. Yapılan araştırmalar sonucunda kriterleri sağladığı tespit edildi. Bunu dile getirdik ama yetkililer tarafından adım atılmadı. Tunç Soyer Doğa Derneği ile adım attı. Bugüne kadar İzmir Kuş Cenneti, gidilemez, görülemez algısı yaratıldı. Aslında ulaşılamaz bir alan değil” dedi.

 
Konak’ta vezneler hafta sonu da açık
 
Ve İzmir rotaya girdi: Türkiye'de ilki başardı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak’ta vezneler hafta sonu da açık
Konak Belediyesi vezneleri “Emlak, Çevre Temizlik  Vergisi” ödemeleri ...
Kınık’ın 5 yıldızlı hastanesinde 5 yıldızlı hizmet
Haziran ayında hizmet vermeye başlayan Kınık Devlet Hastanesi vatandaşların beğenisini topluyor.
Bergama Belediyespor şampiyonluğa kitlendi
Bal ligi 8. grupta liderliğini koruyan Bergama Belediyespor, Bolvadin ...
 
Karşıyaka’ya ikinci ‘Güneş Tarlası’ geliyor
İzmir’in ilk ‘Güneş Tarlası’nı 2014 yılında faaliyete geçiren Karşıyaka ...
Muhittin AKBEL yazdı... Zamlara karşı tepkide ne kadar adaletliyiz?
Muhittin AKBEL yazdı... Zamlara karşı tepkide ne kadar adaletliyiz?
İZSU’nun bütçesi kabul edildi: Suya yüzde 15’lik zam!
İZSU’nun 2020 Mali Yılı Gelir Tahmininin net olarak 1 milyar 890 milyon ...
 
Beydağ'da arp rüzgarı
Türkiye'nin önde gelen arp sanatçıları arasında yer alan ve uluslararası ...
Soyer’den yurt dışı ziyaretleri için açıklama: İftihar edebilirsiniz, İzmir dünya kenti oluyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, yurt dışı ziyaretleri için mecliste ...
Bayındır'da deve güreşi coşkusu
Bayındır Belediyesi’nin desteğiyle bu sene 10. Kez düzenlenen Furunlu ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva